Kategorier
Bostad

Hyra lägenhet Stockholm – tips och råd

Vi tänkte i den här texten ge några råd och tips om hur du ska agera om du vill hyra lägenhet i Stockholm. Många ger upp innan de försökt på riktigt. Visst, man måste veta att Stockholm har en väldigt komplex bostadssituation där priserna på bostadsrätter är höga och där det heller inte finns tillräckligt med hyresrätter för att möta behovet som en ständigt ökande befolkning kräver.

Men, det finns också andra vägar att ta och det finns exempelvis en ganska stor andrahandsmarknad att hitta en lägenhet via. Många tänker sig att den marknaden enbart handlar om svarta kontrakt, korttidsboenden, höga kostnader och uppenbara risker i att bli lurad. Dessa delar finns också, men lär man sig att undvika dem så kan man också lyckas hitta en schysst uthyrare av en lägenhet.

Fler lägenheter att hyra i framtiden

Man bör veta att det också spås komma en enorm ökning av antalet lediga objekt i framtiden. Varför? Det hör ihop med den dipp av bostadspriser som syns i Stockholm. Att man som bostadsrättsinnehavare kan ange marknaden som skäl i samband med att man söker tillstånd för uthyrning av sin lägenhet kommer att leda till att många väljer att lägga ut en bostad.

Konkret: man kanske har köpt en bostad, man kanske har träffat någon annan och vill testa samboskap eller också så har man bestämt sig för att studera på annan ort. Man vill sälja lägenheten i Stockholm – men inte med en förlust. Här kan man då välja att hyra ut lägenheten i jakt på rätt köpare och med marknaden i åtanke. Vilket, enligt alla experter, kan ta tid med tanke på att vi befinner oss i början av en lågkonjunktur som spås bli lång. Den enes död, den andres – du vet fortsättningen. Det kommer att bli lättare att hyra lägenhet i Stockholm som en följd av detta, var så säker.

Så hittar du en lägenhet att hyra

Några tips då? Vi skulle säga att det bästa steg du kan börja med är att välja att registrera dig på en hemsida som förmedlar lägenheter. Samtrygg är ett exempel på en sådan där du registrerar dig – med bankid, för extra säkerhet – och skapar en profil där du beskriver dig själv och filtrerar fram lägenheter efter storlek, pris och andra personliga preferenser.

Samtrygg erbjuder även hjälp med att upprätta avtal och med juridiska spörsmål. Du betalar hyran via dem och det är en trygghet för både dig och personen du hyr av. En annan fördel är att det hela tiden kommer en massa nya objekt på sidan.

Ett råd gällande det senare – och ytterligare ett tips – är att du försöker vara öppen i din jakt. Bind dig inte vid ett fåtal områden. Stockholm är stort och du kan ta dig vart du vill och när du vill genom den välutvecklade kollektivtrafiken. Ofta är det i förorterna det verkliga, genuina Stockholm finns också. Våga!